torstai 15. syyskuuta 2016

Salmilan ryöstö
Tänään alkoi paikallisen sotahistorian kurssi kansalaisopistolla.  Lukion auditorio oli lähes täynnä aiheesta kiinnostuneita.  Naisiakin joukossa noin neljännes.
Illan aiheena oli 13.7.1944 tehty Salmilan ryöstö eli partisaanien tekemä ryöstöretki rajan pinnassa olleeseen taloon, josta partisaanit varastivat mm. neljä lehmää.  Talossa paikkalla olleille naisille ei tehty väkivaltaa.  Paikallislehdessä oli kirjoitettu, että sotilaat äityivät ihmettelemään,
 että rohkeita ja karhakoita ovat nämä rajaseudun naiset.  
Partisaanit tekivät tälläkin alueella paljon tuhoja.  Heidän tekemissään iskuissa kuoli paljon siviilejä mm Miehen isän äiti eli Miehen mummo. Tämän illan aiheen perin yksityiskohtaisen selostuksen jälkeen, yhteenvedossa todettiin, että partisaanien tarkoituksena oli sitoa vihollisen joukkoja, tässäkin tapauksessa takaa-ajoon noin 600 miestä kahdeksi viikoksi, sekä aiheuttaa pelkoa rajaseudun väestössä.  Partisaaneilla oli tehokas varmistus/vartiointi, heidän leirinsä oli kolmion muotoinen, jonka keskustassa johtajat lepäsivät, lyhyet päivämatkat takasivat jaksamisen ja maasto itärajan tuntumassa oli hyvä suoja.  Tehokkuudesta ja järjestelmällisyydestä kertoo mm. kiinteä puhelinlinja.  Tämän hyökkäyksen takaa-ajo epäonnistui täysin.  Sotilaat olivat tottumattomia, uusia, käskyjä ei noudatettu, oli hidastelua ja oltiin väärissä paikoissa.  Viestiyhteydet olivat olemattomat ja tieyhteydet huonot.  Tämän illan tapaus oli siis esimerkki partisaanien tehokkuudesta tehtävässään.  Suomen sotilailla taas oli opeteltavaa.  Siviilit pelkäsivät partisaani-iskuja, mutta työt piti hoitaa rajaseudunkin taloissa, joissa sota-aikana olivat paikalla lähinnä naiset ja lapset. 
Olen aina ollut kiinnostunut sotahistoriasta ja nyt itärajan läheisyydessä asuessani, etenkin paikallisesta sotahistoriasta.  Harmi, että viime vuonna vastaavanlainen kurssi meni minulta täysin ohitse.   Kurssi jatkuu joulukuun alkuun saakka viikottain ja ohjelmassa on myös mm. retki tapahtumapaikoille, luvat kuulemma järjestetään aivan rajapuomin tuntumaan.  Mielenkiintoinen syksy siis tiedossa.2 kommenttia:

  1. Sinua lykästi, kun pääsit tänä syksynä kurssille, joka jäi viime vuonna väliin. Ainahan kursseja ei uusita. Aihe kiinnostaa minua, koska minut on pantu alulle rajan pinnassa, yksi tyttäristä asuu Itä-Suomessa, eikä Kuusamon piilopirtiltä ole pitkälti rajalle. Pidäthän meidät ajantasalla? Älä kuitenkaan ota paineita. Upeaa viikonloppua teidän poppoolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulta löytyykin paljon yhteyksiä tänne rajan tuntumaan itäiseen Suomeen. Kiitos, hyvää viikonloppua sinnekin!

      Poista