maanantai 18. heinäkuuta 2016

Iloa tuottavat astiat ja kodin raivausMarie Kondoa, Konmaria, hehkutetaan joka puolella.  Ideanahan on, että kodissa pitäisi olla vain iloa tuottavia esineitä ja turhista tavaroista luovutaan.  Koti puhdistuu ja uusi elämä alkaa.
Olen kyllä vahvasti sitä mieltä, että sekaisessa kodissa tulee levoton olo.  Minulle ainakin. Mutta jos noudattaa Konmarin ohjeita, niin mitä teen noille astioille, jotka tuottavat minulle iloa, mutta joita en käytä.  Iittalan sininen vesikannu, Iittalan siniset lautaset, Tea for Two kannu ja kipot. Minulla ei todellakaan ole käyttöä niille, mutten haluaisi luopuakaan, en ainakaan vain pois heittämällä.


Tykkään myös erilaisista peltipurkeista ja purnukoista.  Nämäkin keittiön ylähyllyllä olevat ovat tyhjillään yhtä lukuunottamatta.  Oikeanpuoleissa säilytän kakkupapereita, joita olen viimeksi tarvinnut omissa viisikymppisissäni, joista siis on jo aikaa.  Kivoja nuo purnukat silti on ja niitä katsellessani tulee hyvä mieli.  Kodin raivauksen ja tavaroiden vähentämisen kannalta, ne olisivat kuitenkin joutavimmat.Entäs sitten tämä helmitaulu.  Oikeastaan tällä ei voi edes laskea oikeaoppisesti.  Silti se on mielestäni kaunis esine, vaikka vain nojatessaan keittiön ikkunan pieleen.
Kaiken kaikkiaan, en oikein ole sisäistänyt Konmarin ajatuksia.  Lainasin kirjan kirjastosta ja sainkin sen pikalainaan.  En kuitenkaan jaksanut lukea sitä edes loppuun, minuun se ei iskenyt.


Sitten löysin tämän Elina Alasentien Joka Kodin Raivausopas - ja sillä siisti.
Tämä iski minuun."Joskus voi olla niin, että et ole voinut luopua jostakin esineestä, sillä et halua luopua unelmastasi olla jotain muuta kuin oikeasti olet."
 Minullakin on paljon tavaroita, joiden säilyttämiselle en löydä syitä.  Tarvitsen vain taivuttaa mieleni luopumaan niistä. 


 Tai ehkä minulle sopii parhaiten järjellä ajatteleminen eikä mikään "muotityyli".
Järjellä ajatellen, meillä on todella vähän säilytystilaa.  Meitä asuu täällä vakituisesti kaksi ihmistä.  Tarvitsemmeko monta erityyppistä 12 lasin sarjaa?
Tarvitsemmeko ruokailuvälineita kahdellekymmenelle?
Tarvitsemmeko yhden hengen pussilakanoita kuinka paljon vieraita varten, kun itse käytämme tuplapeittoa?
Kuinka paljon kannattaa säilyttää vanhoja pyyhkeitä kaiken varalta, jos niitä joskus tarvitsisi jossain.
Entäs sitten vaatteet.  Itselläni ainakin on puolet niitä, joita en käytä tai säilytän kaiken varalta.  
Eihän sitä hyviä tavaroita tai vaatteita raaski heittää.
Askartelutarvikkeitakin minulta löytyy varmasti yhdelle päiväkodille.  Itse vaan askartelen aika harvoin nykyään.  
Ja mikä pahinta, kun tavaroita on paljon, niin unohtaa sen, mitä jo on ja hankkii uutta.


" Älä haali materiaaleja.  Tee niistä myös jotain.  Hamstrauksesta koituu idea-ähky ja tavaroiden kaaos. Luovu ikuisuusprojekteista, kaikkea ei tarvitse säilöä loputtomiin".
Siinäpä se on yksinkertaisesti sanottuna.

4 kommenttia:

 1. Tekee terää välillä pysähtyä miettimään mitä voisikaan olla liikaa ja alkaa raivaamaan pois joita ei käytä. Minulla on myös paljonkin jota en käytä mutta jokaiseen liittyy muisto tai tarina,joten kun aikaa menee sen muiston voi jättää vain mieleensä...ehkä :)Juuri siivosin ja noudatin omia ohjeitani, eli mikä itselle tuntuu hyvälle systeemiä, ja se toimii joka kerta. Mukavaa viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle mukavaa viikkoa.

   Poista
 2. Yleensä pidän säännöllisesti kirppistä, mutta nyt jokin tökkii enkä pääse millään alkuun.
  Osallistuppas kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miulla vähän sama juttu, kirppikselle menoa en nyt ole saanut aikaiseksi pitkään aikaan.

   Poista