sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Pakolliset menot

Talousarviota tehdessäni ja säästökohteita etsiessäni olen käyttänyt "pakolliset menot" sanontaa.  Tähän luen lainan lyhennykset, kännykkäkulut, sähkön ja lääkekulut.  Lainan lyhennys ja korot ovat pakko maksaa, minulla on ns tasaerämaksu eli maksan joka kuukausi saman verran.  Kännykkäkulut ovat mielestäni niin pienet kuin vain voivat olla 9,90 e/kk.  Puhelinkin on jo puolitoistavuotta vanha, en juokse uusien mallien perässä.  Lääkekulut luen pakollisiin menoihin, koska koen, että terveyden kanssa ei leikitä.  Tietenkin niihinkin olen hakenut erityiskorvattavuutta ja myös Kelan hoitotukea. Nekin ovat siis nyt minimissään.  Sähkökuluihin kyllä voi vaikuttaa, mutta sekin on toisaalta pakollinen meno.  Ilman sitä ei tule toimeen.  Tyttö ja Vävy ostivat parisen vuotta sitten oman asunnon ja ensimmäisen vuoden jälkeen heidän sähkölaskunsa oli puolet siitä, mitä edellinen perhe oli kuluttanut, mutta vesilasku oli yli neljän hengen kulutuksen kahden hengen taloudessa!  Meillä ei ole vesi- tai jätevesimaksua, koska meillä on oma kaivo ja jätevesisysteemi.  Onhan sekin aikoinaan maksanut melkoisesti, mutta nyt kuluja on noin kolmen vuoden välein likakaivon tyhjennys.


Sähkön kulutusta pienentämään hankimme pari vuotta sitten ilmalämpöpumpun.  Lämmitämme myös päivittäin uunia, jotta sähköpattereita ei tarvitsisi laittaa päälle.  Vain vessassa on sähköpatteri päällä.  Sähkön kulutuksessa varmasti löytyisi säästökohteita, iltaisin on telkkari päällä lähes koko illan samoin kaksi kannettavaa ja valoja löytyy ainakin ulkovaloja näin talvisin.  Elämme täysin katuvalojen ja kaupungin valojen ulottumattomissa, jossa naapurinkin valo kajastaa hyvin pienenä metsän ja järven takaa, ehkä valoja polttamalla tulee turvallisempi olo liikkua pimeällä pihalla. Luin mielenkiinnolla Vattenfallin sivuilta Vuoden energiaperhekilpailun tuloksista ja etenkin Ellen Jokikunnaksen huimista tuloksista.  Mies taisi kummastella, kun äsken kyselin meidän lämminvesivaraajasta ja sen lämpötiloista.  Meillä sähkönkulutusta nostaa myös vesijohtojen lämmitys talvisaikaan, jottei putket jäädy.  Jotkin asiat vaan on pakollisia menoja.

1 kommentti:

  1. Meidän taloyhtiössä oli pari vuotta sitten myynnissä n.10 neliötä meidän kämppää suurempi asunto, jossa ilmoitettiin sähkön vuosikulutukseksi n. 15 000 kWh/per vuosi. Asunnoissa on suora sähkölämmitys, ja he (kahden aikuisen talous) eivät lämmitteneet takkaa juuri nimeksikään. Itse pidän takassa tulia syksystä kevääseen päivittäin, kovemmilla pakkasilla aamuin illoin. Sähkönkulutukseni (1 aikuinen, 2 lasta) on noin 5000-6000 kWh, eli takan lämmityksellä säästän vähintäänkin puolet! Mulla on se etu, että saan polttopuut kotikenttäetuna omalta isältäni, jolle puuhomma on mukavaa ajanvietettä.

    Pitääpäs itsekin tutustua noihin energiaperhekilpailuihin! Kiitti vinkistä!

    VastaaPoista