perjantai 1. tammikuuta 2016

Kirjanpitoa



Säästötavoitteeseen päästäkseni pitää tietää paljonko rahaa saan kuukaudessa ja kuinka paljon sitä kuluu ns pakollisiin menoihin.  En ole pitkään aikaan pitänyt kirjaa menoistani, niinpä talousarviota varten selailin viime vuoden tiliotteet läpi ja  keräsin paperille sieltä säännöllisiä maksuja.  Verkkotiliotteita pääsee selailemaan useamman vuoden taaksepäin.  Selaillessani huomasin myös sen, miten paljon sieltä  löytyikään eri lankakauppojen nimiä, askarteluliikkeestä ostoja, paytrail ja klarna maksuja, nettishoppailua on siis tullut harrastettua ainakin viime vuonna.
Jokatapauksessa sain selville sähkölaskujen eräpäivät ja viime vuonna maksetut summat, jotka käyvät tällekin vuodelle arvioon, samoin valokuitumaksu erääntyy joka toinen kuukausi, vakuutus kerran vuodessa heinäkuussa ja kiinteistöveroa on maksettu sekä syys- että marraskuussa.  Alkuvuotta rasittaa myös silmälasien erämaksut (korotta ja kuluitta 6 kk), kolmen kuukauden välein tulee suuremmat lääkeostot.  Puhelin-, bensa- ja asuntolaina menee kuukausittain.  Kampaajaan minulla menee 1,5 kuukauden välein 25 euroa, joka ei suuri summa ole,  mutta kuitenkin parisataa vuodessa.
Kissojen ja koiran ruuatkin maksavat melkoisesti kuukaudessa.  Siitä minulla ei ole edes tietoa.  Ruokakuluistakaan en osaa sanoa, meitä saattaa olla syömässä yksi, kaksi tai kahdeksan kerralla.  Niinpä ajattelin ainakin alkuvuoden pitää kirjaa kaikista maksuista, jotta pystyn hahmottamaan mihin se raha oikein kuluu.  Itse tykkään tehdä seurannan aivan tavalliseen ruutuvihkoon taulukkoon.  Valmiita malleja löytyy ainakin www.martat.fi ja www.kuluttajaliitto.fi.  Hyvää tietoa ja laskureita on myös www,takuu-saatio.fi ja www.talouspaivakirja.fi.
Tein siis kuukausittaisen talousarvion ja sarakkeet sen seuraamiseen.  Tarkemmassa syynissä on ainakin eläinten ruokaostot kuten myös meidänkin ruokaostot.  "Kaikki turhat" saa myös oman sarakkeensa asunto-, puhelin- ja nettikulujen lisäksi.  Tiedän kokemuksesta, että kun alan pitämään menoista kirjaa, niin tarkkailen enemmän myös ostojani jo ennakkoon.   Samoin käy ruokakulujen kanssa, kun pidän niistä kirjaa, niin tyhjennän ensin kaappi- ja pakastin varastojani.  Siksi onkin hyvä pitää kirjanpitoa vähintään se puoli vuotta, mielellään vuosi.

2 kommenttia:

  1. Itsekin yritän tehdä kirjanpitoa menoista ja tuloista. Mutta kun nostaa käteistä ja maksaa käteisellä, ei tiedä tarkalleen mihin raha on mennyt, koska en aina muista säilyttää tai ottaa kuittia. Tämän takia se aina välillä jää tekemättä.

    VastaaPoista
  2. Itsekin välillä pidän kirjaa menoista. Koska se on aina hyvä huomata, mihin raha oikein kuluu. Itsekin yleensä tarkkailen enemmän ostojani, kun pidän kirjaa. https://www.tilihelppi.fi/

    VastaaPoista