tiistai 12. tammikuuta 2016

Diabeteksen ruokavaliohoito


Jokin aika sitten kommenteissa oli kysymys, että onko minulla kokemusta diabeteksen ruokavaliohoidosta.  Silloin arvelin kysyjän tarkoittavan ns.  normaalia ruokavaliohoitoa eli syödään kevyemmin lisäämällä enemmän vihanneksia ja hedelmiä.  Minunkin kohonneita verensokeriarvoja hoidettiin silloin alussa ruokavaliolla, mutta jouduttiin sitten myöhemmin aloittamaan lääkehoito.
Lainasin kirjastosta kirjan Diabeteksen ruokavaliohoito (Antti Heikkilä), olettaen siitä löytyvän ohjeita ruokavalion keventämiseen yms. Yllätyin.
Nyt ymmärrän kysyjän tarkoittaneen silloin tätä Antti Heikkilän suosimaa hiilihydraatitonta diabeteksen ruokavaliohoitoa.  Tätä en ole kokeillut, enkä aiokaan.  Nämä kaksi kirjaa ovat kuin yö ja päivä.  Duodecim Väriä ja voimaa -kirjassa kerrotaan Sydänliiton ja Diabetesliiton ruokavaliosuosituksista, jossa rasvaa ja sokeria vähennetään ja hedelmiä, vihanneksia ja marjoja lisätään.  Antti Heikkilän kirjassa taas mm. suositaan kookosmaitoa ja kermaa.
Yhden toteaman voin kuitenkin allekirjoittaa Antti Heikkilänkin kirjasta;
"Pääkaupunkiseudulla elää superruokamyytti.  Sille on tyypillistä, että ruoka-aineet tuodaan jostakin kaukaa.  Suomalainen mustikka on tylsä cityneurootikoille, etenkin kun sen takia pitäisi mennä metsään.  Ties vaikka eksyy."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti