sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Hampaiden hoidosta Viime viikolla oli diabetesyhdistyksen keskusteluillassa alustajana suuhygienisti.  Suun tulehdukset ovat monesti alku hyvin vakaville seurauksille, siksi suuhygienisti sanoikin, että turvotus on sellainen merkki, että heti lääkäriin. Erityisesti diabeetikoille on tärkeää hoitaa ja hoidattaa hampaansa.  
Ientulehdus vaikeuttaa verensokeritasapainoakin ja paraneminen on aina hankalampaa diabeetikoilla.
 Sitten saadut vinkit ja ohjeet siten, kun niitä nyt vielä muistan.  
 Hammasharja pitää olla pehmeä, se pitää vaihtaa vähintään kolmen kuukauden välein, myös se sähköhammasharjan pää.  Muuten hammasharjan tulee olla omaan käteen sopiva,
 jotta sillä saa pestyä kaikki hampaat joka puolelta.  Hammasharjan huuhtelu pesun jälkeen pitää tehdä hyvin.


Olen jotenkin aina ajatellut, että hampaat on hyvä harjata, jotta olisi puhdas ja raikas suu.  No sekin on tärkeää, mutta tärkeää on harjata siksi, että suun bakteerit eivät kasaantuisi ja aiheuttaisi niitä tulehduksia.  Niitä on hyvä välillä hajoittaa, kuten suuhygienisti sanoi.  Pesuja on tehtävä vähintää kaksi kertaa päivässä, illalla viimeksi ennen nukkumaan menoa ja aamulla ensimmäiseksi herättyä.  Ennen olen pessyt hampaat vasta aamupalan jälkeen, mutta parempi olisi pestä ne heti herättyä ennen aamupalaa.  Ja hammastahnaa ei pidä laittaa liikaa, pieni herneen kokoinen pallo riittää ja sitä ei huuhdella pois, vaan annetaan fluorin tehota.  Hammastahnan pitäisi olla vähän vaahtoavaa, jotta olisi helpompi pestä hampaita kauemmin, se kaksi minuttia on vähimmäisaika.  Mitään merkkiä hän ei tietenkään suositellut. 


Ksylitolipastilleja tai purkkaa on hyvä ottaa aina ruokailun jälkeen.  Paketista tai purkista kannatta tarkistaa, että ne ovat todellakin 100 % ksylitolia.  Ja myös annosmäärä on hyvä tarkistaa.  Aloittaa kannattaa pienemmällä määrällä, jotta vatsakin tottuu.  Yhdessä esimerkki pastilllissa, muistaakseni tuttua merkkiä pikku Prinsessalla, oli annosmäärä 9 kpl/päivä eli aika paljon.
Nykyään ei kuulemma ihan pikkureikiä paikatakaan, vaan käsitellään esim fluorilakalla, koska myös paikan ja hampaan yhtymäkohta voi alkaa keräämään bakteereja. 
Hammaskiven poisto on tärkeää, toisille sitä kertyy herkemmin kuin toisille. Paljon riippuu syljen laadusta ja määrästä, jotkin lääkkeetkin kuivattavat suuta.  Suuvesiä ei suuhygienisti pitänyt niin tarpeellisena, hyvä harjaus riittää.  Hammaslääkärissäkin tulisi käydä säännöllisesti, harmi vaan, kun sote-uudistus on sotkenut aikavarausta täälläkin.  Nyt pitäisi taas varausjärjestelmän toimia ja aikoja ensi vuodelle jo jaetaan.  Jonot ovat siis pitkät kunnallisella puolella.  Paikkakunnalla toimii vain yksi yksityinen lääkäri.  Itse käyn yksityishammaslääkärillä entisellä kotipaikkakunnallani ja näyttää siltä, ettei sitä kannata vaihtaakaan.  Jännitän aina hammaslääkärissä käyntejä ja nyt kun olen löytänyt hammaslääkärin, johon luotan, niin jatkan siellä käyntejä edelleenkin.
Kaiken kaikkiaan oli ihan hyödyllinen ilta, vaikka sitä luulee jo tähän ikään mennessä oppineensa pesemään hampaat, niin kyllä sitä pikkuvinkkejä sai, kaikki kehittyy.


10 kommenttia:

 1. Olen kuullut, että jos aamulla on tapana juoda esim. appelsiinimehua, on tärkeää harjata hampaat ennen aamupalaa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos monipuolisesta postauksesta! Tärkeä aihe. Meilläkin on puolen vuoden jonot hammaslääkäriin.
  Mukavaa sunnuntaita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo jonot eivät taida missään olla inhimilliset. Harmi.

   Poista
 3. Kertaus on opintojen äiti. Yleensä ohjeet muuttuvat usein, mutta tämä näyttää olevan ennallaan. Kiitos, kun muistutit. Hyvää illan jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle mukavaa illan jatkoa.

   Poista
 4. Kääks,en kyllä osaisi olla huuhtomatta hammastahnaa pois:D.

  VastaaPoista
 5. Jep, suun terveys voi vaikuttaa moneen. Hyvät vinkit.

  VastaaPoista