sunnuntai 28. elokuuta 2016

Lintulan luostari
Kävimme lauantain luostariretkellä myös Lintulan luostarissa, joka sijaitsee reilut kymmenen kilometriä Valamon luostarista.  Lintulan luostari on huomattavan vaatimattomampi verrattuna Valamoon.  Täällä on toisaalta paljon rauhallisempaa ja jotenkin hartaampaakin.  Luostari onkin avoinna matkailijoille vain kesäkauden 1.6.-31.8.  Kesäkaudella voi majoittautua myös luostarin vierasmajaan tai tulla vaikkapa talkoolaiseksi.  Luostarin alueella toimii kesäisin myös kahvio ja kauppa.


Luostarin kirkkokin on vaatimattomampi, rakennettu ja vihitty käyttöön vuonna 1973.  Kirkkoon yhdistyy myös lisäsiipenä sisariston asuintilat.  Tällä hetkellä sisariston määrä on 11.  Kirkko on pieni, kaunis ja valoisa.  Vierailua himmensi ainoastaan oppaana toimineen talkoolaisen tuijottava katse ja puhumattomuus, ei edes tervehdykseen tullut minkäänlaista vastausta.  Luostarin kaupassa taas oli todella ystävällinen palvelu.  Sieltä ostin luostarin hedelmäkarkkeja ja luostarin iltateetä.


 Luostarissa on aiemmin harjoitettu maataloutta, mutta nyt toiminta on keskittynyt kynttilänvalmistukseen.  Kynttilätehdasrakennus, jossa matkamuistomyymäläkin sijaitsee, on valmistunut vuonna 1988.  Vaikka rakennukset olivat kunnossa ja hyvin hoidettuja sekä pihamaa siisti, näkyi kaikesta, että täällä elellään vaatimattomammin kuin Valamossa.


 Entinen navettarakennus on nykysin tyhjillään ja se pitäisi remontoida uuteen käyttöön.  Lintulan luostarilla ei vaan taida olla sellaisia varoja käytettävissä kuin veljestöllä Valamossa.  Täällä elämä on keskittynyt enemmän "varsinaiseen" luostarielämään, kun matkailijoitakin vastaanotetaan vain kesäisin.


Luostarin päärakennus on entinen Koskijärven kartanon päärakennus, jonka luostari osti aikoinaan Hackman Oy:ltä.  Kartano oli silloin toiminut sahan maatilana ja vieraiden majatalona. Nyt rakennuksessa toimii mm. kahvila kesäaikaan.


 Luostari on omavarainen hillojen ja mehujen osalta ja myös yrttien kasvatus on runsasta.  Kesäkukatkin olivat upeita luostarialueella.  Kaikesta huokui vaatimattomuus.  Yleisöwc:t löytyivät navettarakennuksen päädystä, wc-maksua pyydettiin kauniisti ja kohteliaasti.
Jos itse todella tarvitsisin hiljentymispaikkaa tai haluaisin vetäytyä työskentelemään rauhassa, niin valitsisin mielummin Lintulan kuin Valamon.  Tämä paikka viehätti rauhallisuudellaan ja pienuudellaan.


4 kommenttia:

 1. Oli tutun näköistä. Minusta oli kaunista, kävimme kahvilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin tykkäsin Lintulan luostarista enemmän kuin Valamosta.

   Poista
 2. Totta,itsekin tykkään enemmän Lintulasta, joka on vaatimattomampi ja hiljaisempi:)

  VastaaPoista
 3. Lintula on myös enemmän "luostarimainen", ei kaupallinen.

  VastaaPoista