maanantai 12. tammikuuta 2015

Arvostetaanko käsityötä

Kävin lukemassa Susannan työhuone blogia, jossa arvosteltiin sitä, että mummot neulovat villasukkia ja lapasia kirppismyyntiin ja myyvät niitä liian halvalla.  Asian ydin oli, että arvostetaanko käsityötä.  Omasta mielestäni tässä nyt sotketaan monta asiaa.  Kun itse neulon siksi, että minulla olisi jotain tekemistä, neulon perussukkia ja- lapasia peruslangoista.  Varsinaiset käsityöläiset taas tekevät laadukkaampaa työtä, yleensä erikoismallein, erikoismateriaalein, ei siis voi puhua ollenkaan samasta asiasta.  En pidä itseäni mitenkään käsityöläisenä.  Olen mummo, joka neuloo, joskus tulee neulottua liikaa omiin tarpeisiin, silloin voin viedä ylimääräiset kirppikselle, saada materiaalikustannukset pois, jotta saan taas ostaa uusia lankoja.  Ostan langat pääasiassa tarjouksesta.  Pikku Prinsessalle neuloessani valikoin langat tarkemmin. Eihän kukaan syytä siitä, että Lada ei maksa samanverran kuin Mersu. Ei ihmiset ole tyhmiä, kyllä käsityötä arvostetaan, mutta kun esim. lapset kasvavat tosi nopeasti ja jos itse ei osaa villasukkia neuloa, ei ole varaa ostaa joka kerran kalliita erikoislangoista tehtyjä sukkia vaikka kuinka haluaisi. Silloin kelpaa perussukat Novitan 7 veikkaa. Nekin voivat olla kauniita.
Toinen seikka on sitten verotus.  Y-tunnus hankitaan, kun on tarkoituksena ansaintatarkoituksessa tehdä omia töitä.  Jos kyse on harrastuksesta  ja pienimuotoisesta pois myynnistä, jolloin voittoa ei synny, niin se ei silloin ole verotettavaa.  Kannattaa vaikkapa pitää kirjaa lankaostoista ja sukkien myynnistä. Itse tunnollisena veronmaksajana ja jo ammattinikin puolesta otin selvää verotusasioista ja harkitsin y-tunnuksen hankkimista.
Koska olen tuore työkyvyttömyyseläkeläinen, niin y-tunnuksen hankkiminen olisi ollut merkki siitä, että olen työkykyinen, koska aion ansaintatarkoituksessa valmistaa tuotteita.  Tätähän minun ei ole tarkoitus tehdä. Neulonta on ajanvietettä ja terapiaa minullle. Aion edelleen myydä ylimääräisiä sukkia ja lapasia kirppiksellä ja saada siten taas lankarahaa. Nostan hattua teille nuoret käsityöläiset, jotka jaksatte yrittää, teillä on ideoita, tuoreita näkemyksiä ja intoa ne toteuttaa.  Mutta antakaa meidän mummojen neuloa rauhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti