torstai 14. heinäkuuta 2016

Blogiyhteistyö
Toissa yönä, kun en saanut taaskaan nukutuksi, siirryin suosiolla keittiön pöydän ääreen ja surfailemaan nettiin.  Lueskelin eri blogeja  tutkimalla samalla blogimainontaa.  Olen moneen otteeseen itse "vastustanut" kaupallisen yhteistyön blogeja tai lähinnä sitä, että blogissa ei ole mitään muuta kuin mainosta.
Yöllä lueskelin yhden toimittajataustaisen bloggaajan kertomusta siitä, miten loi itselleen uuden työpaikan tekemällä blogistaan oman brändin ja myymällä siihen mainostilaa.
Ehkä se ongelma, mikä minuakin kismittää blogimaailmassa on se, että pitäisi erottaa selvästi ne blogit, jotka ovat ammattilaisia ja ne, jotka vain harrastavat.
Monessakaan blogissa ei näy selvästi, että kyse on mainonnasta, josta on saatu korvaus joko tavarana tai rahana.  Yhteistyö on mielestäni  väärä sana.  Yhteistyössähän tehdään yhdessä jotain.  Blogiyhteistyö on kuitenkin sitä, että bloggaaja mainostaa ja tekee jutun tuotteesta, josta hänelle maksetaan.  Lähinnä pitäisi puhua palkallisesta työstä tai suoraan sanoen mainoksesta.
Tätä  voisi verrata vaikka siihen että on aivan eri asia lukea sanomalehdestä uutisia kuin lukea citymarketin mainoslehteä.
Onhan sanomalehdessäkin mainoksia ja niin blogissakin voi olla jotain, jota kehuu ja mainostaa siksi, että pitää itse asiasta ja  on saanut siitä mahdollisesti myös korvauksen, kunhan sen selvästi kertoo.  Mutta lähes kaikki ns. suositut (muoti)blogit ovat kyllä niitä, jotka tekevät juttuja vain niistä asioista, joista saavat korvauksen eli ovat pelkästään niitä mainoslehtisiä.  Sitten on niitä, jotka kertovat omasta elämästään, omista kokemuksistaan ja näkemyksistään, julkaisevat joskus jutun tuotteesta, josta pitävät, ehkä ovat jopa saaneet sen kokeiluun, nämä ovat usein paljon mielenkiintoisempia ja niiden juttuja "uskoo" paremmin, nämä ovat niitä sanomalehtiä.
 Itsekin olen viime aikoina pyörtänyt jyrkkää kantaani ja hyväksyn ja  ymmärrän  niitä, jotka kertovat saamistaan tuotteista muiden juttujensa ohella.  Näitä on mielenkiintoista lukea.  Pelkkiä mainosblogeja en jaksa lukea enkä luota niiden "kehumisiin".


6 kommenttia:

 1. En ole koskaan tajunnut tuota että blogia kirjoitta saadakseen rahaa. Mä oon vissiin vähän tyhmä, kun en siis tajua tuota ideaa.
  Joskus ärsyttää joissakin blogeissa iänikuiset mainokset, päällä, sivulla, lopussa !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minuakin eniten noissa kaupallisissa blogeissa ärsyttää, kun niitä mainoksia on välkkymässä koko ajan.

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus! En minäkään pidä mainosblogeista enkä ole langennut itse mainosansaan.
  Ollaan sitten vähän köyhempiä, mutta silti tyytyväisiä ;)

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei muuta, niin ilman mainoksia säilyttää oman julkaisuvapauden.

   Poista
 3. Mä mielelläni kehun tuotetta/kahvilaa tms johon olen tyytyväinen. JOs jotain kivaa tai hyvää oon löytänyt niin en halua sitä vain itselläni pitää vaan jakaa sen toisillekin. Mutta kaiken kehumisen teen ihan omasta ilosta ja halusta, rahasta en mainostamaan rupea. Ja jos jotain oon saanut, kuten Lankamaailman tapaamisesta lankaa, niin selkeästi sen kerron että saatu on, mutta ei sen takia mitään varsinaista mainostamista tapahdu.
  Jotkut oikeasti ihan hyvin elantonsa bloggaamisella ansaitsevat. Se on niiden työ. Aina voi valita lukeeko sellaista blogia, tilaanko jonkun lehden ja sen mainokset postiluukusta .. valinnan voi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän minäkin olen kehunut sellaista mistä tykkään ja mihin olen ollut tyytyväinen, samoin olen saanut Lankamaailman tapaamisesta (yhdestä) lankoja, jotka kuvasin ja esittelin blogissani. Olen kyllä lukemattomat määrät käynyt myös ostoksilla Lankamaailmassa ja esitellyt nekin, omilla rahoillani maksetut langat. Tämä minusta on aivan normaalia toimintaa. Blogi on muutakin kuin pelkkää mainosta tai yhteistyötä kuten sanotaan.
   Valinnan sekä blogien että muiden mainosten kanssa voi tehdä. Ongelmana olen pitänyt vain sitä, että blogeista ei aina tule riittävän selvästi esille, että onko kyse ns. maksullisesta mainonnasta vai pelkästä omasta tyytyväisyydestä tuotteeseen. Tätä minä olen kritisoinut. Ja mielummin luen blogeja joissa kerrotaan siitä omasta arkielämästä.

   Poista