tiistai 3. tammikuuta 2017

MummovalmennusMummous, joskus se vaan lähtee käsistä.
Itse hurahdin mummouteen saadessani kolme vuotta sitten joulun alla ultraäänikuvan ensimmäisestä lapsenlapsestani. Innostuin tekemään monenmoista tulevalle pikkuiselle, joskus ehkä vähän liikaakin.


Jalkapallon mm-kisoja katsellessani seuraavana kesänä virkkasin pikku Prinsessalle kastepuvun.
Nyt odotan jännittyneenä toisen lapsenlapseni syntymää.
Yhtä jännittävältä se tuntuu nytkin, toisaalta samanlaiselta, toisaalta niin erilaiselta.
Omanlaiseltaan pikku Prinssin odotukselta.
 Tytön ja Vävyn käytyä synnytyssairaalaan tutustumassa ja kertoessa synnytysvalmennuksesta, totesin, että miksei järjestetä mummovalmennuksia.

 

Yhtälailla, kun löytyy monenlaisten synnytys- ja imetys- yms tapojen kannattajia, löytyy myös erilaisen mummouden kannattajia.  Joidenkin mielestä lapset hoitakoot omat lapsensa, toiset taas eivät anna tuoreiden vanhempien opetella rauhassa vauvansa hoitamista.
Siinä sitä taiteilemista riittääkin, jotta olisi läsnä, muttei liikaa.

 

 Haasteita tälle mummolle on aiheuttanut ainakin nykyajan erilaiset opit.
Jo raskausaikana on paljon rajoitteita ja käytäntöjä, joista ei ennen ollut tietoakaan.
Tavaroita löytyy vauvantarvikemarkkinoilta niin paljon, ettei niitä tiennyt edes niin moneen juttuun olevankaan.  Ruokailutkin ovat muuttuneet, ruokailutavatkin.  


Kyllä tähän kaikkeen tarvittaisiin mummovalmennusta.
Itse seuraan joitakin pienten lasten äitien blogeja ihan pysyäkseni kärryillä missä oikein "varustelun" suhteen mennään.  Ei sitten tarvitse kaikkea kauhistella omille lapsille.
Oma ohjenuorani on pitkäli ollut se, että kunnioitan vanhempien periaatteita, yritän rakentaa läheiset välit lapsenlapsiin vierailemalla pitkästä matkasta huolimatta usein, jotta suhde rakentuisi jo pienenä.
Yritän myös olla vanhempien apuna ja turvana tarvittaessa, olla käytettävissä.
Paras palaute on, kun pikku Prinsessa tulee syliin, silittää poskea ja sanoo, että mummo on ihana.


20 kommenttia:

 1. Mummot on ihania ja korvaamattoman tärkeitä. Jokainen mummo on myös oma persoonansa, tietenkin. Jatka samaan malliin omana itsenäsi. On hienoa että mummot ovat läsnä ja tavoitettavissa. Ja se on upeaa, ettei neuvota liikaa ja pyytämättä, vaikka joskus mummot tietävätkin (oikeasti) paremmin. Meilläkin 9 vee tuumaili muutama ilta sitten että: "Kyllä mummo tietää, kun sillä on niin paljon kokemusta" :D

  VastaaPoista
 2. Mummot rules! On se ihan oma juttunsa, mummous ja isovanhemmuus. Siihen on ihana hurahtaa.
  Nuo raskausajan ohjeistuksethan muuttuvat koko ajan. Samoin vauvan hoito- ja syöttöohjeet. Kai se on niin, että jokainen tekee tyylillään...
  Itsekin olen kokemuksistani kertonut ja joskus tapojani kokeiltu ja toisinaan nuori polvi tehnyt omalla tavallaan.
  Joskus sitä ihmettelee, kuinka näitä perusasioita pitää niin kovasti muuttaa!
  Ihania ovat nuo lapsenlapset! Toivon aina, että heille jäisi yhtä rakkaita muistoja Mammasta, kuin itselläni on omasta mummosta.
  Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tosiaankin ihmetyttää miten paljon ohjeita muutetaan.

   Poista
 3. Meillä on esikoisella ja kuopuksella ikäeroä 7vuotta ja jo siinä ajassa on säännöt ja suositukset muuttuneet tosi paljon.Mm. suositeltu nukkuma-asento,ruokarajoitukset raskausaikana...Nyt vaan kuuntelen ihmeissäni kaverien juttuja samoista asioista.Jos minusta joskus tulee mummo olen varmaan ihan pihalla.Ja ehdottomasti menossa mummovalmennukseen:D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihalla sitä välillä tuntee olevansakin. Vaikka onhan osa muutoksista hyviäkin.

   Poista
 4. Ajatus mummo- ja (vaari-)valmennus on hyvä ajatus. Asiat ovat muuttuneet niistä ajoista, jolloin yleensä itse on hoitanut vanhemman virkaa. Meillä on hieman toisin, sillä nuorin, jolle olen ollut vanhemman roolissa on vasta 11-vuotias. Toisaalta taas vanhin lapsenlapseni on jo 26-vuotias. Kiitos jälleen kerran mukavasta näkökulmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan. Sitä kaikenlaista aina pyörii mielen päällä.

   Poista
 5. Isovanhemmat ovat tärkeitä ja ihania! Ja voivat olla korvaamaton apu lapsiperheelle ja se luotettava, ihana, hemmottelevakin aikuinen lapselle.

  Minä olen aina hippasen kateellinen kaikille, joilla on aktiiviset isovanhemmat, jotka luovat oman kiinteän suhteen lapsenlapsiinsa, auttavat ja ovat arjessa läsnä. Minun isäni oli paljonkin läsnä, kun esikoisemme syntyi. Heille onkin muodostunut todella lämpimät välit. Pikkuveljien syntymien aikaan isäni sairasteli paljon ja siitä toivottuaan päätyi äitini omahoitajaksi. Äitini ei varmaankaan sairaudestaan johtuen ole oikein osannut luoda suhteita lastenlapsiin, esikoiseen jonkinlaisen. Anoppi oli ihana "kesämummo", joka oli tapasi ja hoitikin lastenlapsiaan lähinnä kesäaikaan. Hän oli vielä työelämässä, kun lapsemme oli pieniä ja sairastui vakavasti heti eläkkeelle päästyään. Anopista ehti tulla todella läheinen kaikille pojillemme. Esikoinen on viettänyt kesälomaviikkoja appivanhempien kanssa ja selvästi yhteisestä ajasta johtuen, hän on ainoa jolla on kiintymyssuhde hiukan etäiseen appiukkoon.

  Meidän kuopus on 8v ja olen aivan ulkona tämän päivän varusteista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku Prinsessakin isovanhemmista olen ainoa aktiivinen yhteydenpitäjä. Harmi.

   Poista
 6. Mummovalmennus ei olisi yhtään huonompi idea. Kaikki muuttuu niin nopeaan tahtiin, että pieni päivitys asioihin silloin tällöin olisi paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olisi ettei tulisi ainakaan yhteentörmäyksiä vanhempien kanssa.

   Poista
 7. Varmasti olisi tarvetta mummovalmennukselle.Ajat ja tavat muuttuvat meidän omilta äitiyden alkuajoilta.
  Kyllä lapsen suusta totuus tulee. Jos hän on sanonut, että mummo on ihana, mummo on hänelle silloin ihana! :)<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaltahan tuo lapsen sanominen tuntuu:)

   Poista
 8. Isovanhemmat ovat tärkeitä! Ja mummovalmennus olisikin varmasti monesti tarpeen. Ihanaa alkanutta vuotta sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
 9. Viisaasti ja mielenkiintoisesti juttelet mummoudesta.
  Lapset ovat ihania ja niin ovat mummotkin :)
  Paljon onnea tulevaankin mummouteen !
  (Ja lisää kivoja postauksia tänne :)

  VastaaPoista
 10. Niin ihana postaus ja mummovalmennus voisi olla enemmän, kuin ajankohtainen monelle. En ainakaan enää pysy kaiken maailman juttujen perässä ja vanhin tytärkin meni juuri kihloihin, niin... Ihan samaa mummoudelta odotan. <3

  Kivaa iltaa <3

  VastaaPoista